Meeste blusdekens blussen niet

De meeste blusdekens die in Nederland worden verkocht, werken niet goed. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die twaalf dekens testte bij een situatie waarbij de vlam in de pan sloeg.

Van de twaalf verschillende blusdekens die in de winkels liggen, werken er acht niet naar behoren. Sommige dekens vliegen volgens de NVWA in brand als ze in aanraking komen met een olie- of vetbrand. Eén deken blust de brand helemaal niet niet en bij twee blusdekens blijft het plastic van de verpakking aan de deken zitten. Dat kan volgens de NVWA leiden tot ernstige brandwonden.

Rook

Daarnaast gaan sommige dekens erg roken als ze ingezet worden om een brand te blussen. Volgens de NVWA kan dat vooral in kleine keukens gevaarlijk zijn, omdat het zicht op een vluchtweg kan worden ontnomen. Ook het inademen van de rook kan gevaarlijk zijn.

De Voedsel- en Warenautoriteit startte het onderzoek na een tip van de Nederlandse Brandwonden Stichting. De NVWA is geschokt door de uitkomsten. De brandweer, het Instituut Fysieke Veiligheid en de Nederlandse Brandwonden Stichting raden mensen af om een blusdeken te gebruiken voor olie-en vetbranden. Volgens de stichting is het raadzamer om een deksel op de pan te doen, de vuurbron uit te doen en de afzuigkap uit te doen.

Brandweer

René Hagen, lector Brandpreventie aan de Brandweeracademie schrikt van de uitkomsten: “Het probleem is dat ze geen namen mogen noemen. Nu kunnen ze alleen adviseren: koop geen blusdeken of ga ermee terug naar de winkel”. Een algehele terugroepactie zou volgens Hagen geen zin hebben. Dan worden volgens hem ook de goed geteste dekens worden teruggebracht.

“Wat ik vooral kwalijk vind is dat de leveranciers van de dekens zich zo stil houden. Zij weten exact of ze goede of slechte dekens leveren, maar die hoor je niet”, aldus Hagen.

De tip van de NVWA om eventueel de Nederlandse Brandwonden Stichting te bellen heeft ook weinig zin. Die hebben volgens hem niets onderzocht. “De enige tip die zij kunnen geven is: koop onze deken, die is goed getest.”

Voor het complete onderzoek klik hier.

Veilige blusdekens

Brancheorganisatie VEBON heeft wel een overzicht gepubliceerd van veilige blusdekens, op de website frituurbrand.nl. Daarnaast meldt VEBON dat niet alleen goede blusdekens geschikt zijn om een frituurbrand mee te blussen. Ook een bepaald type brandblusser, de zogenoemde vetbrandblusser, kan worden gebruikt.

IKEA

IKEA heeft besloten uit voorzorg de PATRULL-blusdekens tot nader order uit de schappen te halen. De winkelketen wil de blusdekens opnieuw laten testen, ondanks het feit dat ze volgens IKEA aan de Europese standaard voldoen en geschikt zijn bevonden om kleine huishoudbrandjes te doven.