Aantal dragers niet-reanimerenpenning stijgt

‘Aantal dragers niet-reanimerenpenning stijgt’

Het aantal mensen dat een niet-reanimerenpenning draagt, stijgt. Dat meldt het AD vandaag. Ruim twintigduizend Nederlanders dragen de penning omdat ze niet het risico willen lopen om met ernstige beperkingen verder te leven na een reanimatie.

Volgens de krant zouden vooral 70-plussers de niet-reanimerenpenning dragen. Het plaatje werd in 2007 in het leven geroepen en werd toen door 1.200 mensen aangeschaft. Vorig jaar waren dat er al vijfduizend en nu dragen meer dan twintigduizend mensen de penning.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) introduceerde de niet-reanimerenpenning en spreekt van een “explosieve groei”. “Steeds meer mensen denken zeer bewust na over het einde van hun leven. Bovendien neemt de generatie die nu 70 jaar of ouder is de regie over het eigen leven vaker in eigen hand”, aldus een woordvoerder tegen het AD.

Helft moet leven met beperkingen

Uit cijfers van de vereniging blijkt dat acht op de honderd mensen boven de 70 jaar een reanimatie buiten een ziekenhuis overleven. De helft van hen moet daarna verder leven met beperkingen. De cijfers bij reanimatie in het ziekenhuis zijn iets gunstiger. Twintig van de honderd mensen boven de 70 jaar overleven dat. Drie mensen houden blijvende schade.